latinica  ћирилица
17/04/2015 |  09:49 | Аутор: СРНА

Међународна награда МУП-у Српске за акцију "Џокер"

Припадници Управе криминалистичке полиције и Центра јавне безбједности Бањалука награђени су, одлуком комисије за додјелу полугодишњих награда Центра за провођење закона у југоисточној Европи /СЕЛЕЦ/, за успјешно проведену интернационалну акцију "Џокер", саопштено је из МУП-а Републике Српске.
Признање МУП-у Републике Српске - Фото: РТРС
Признање МУП-у Републике СрпскеФото: РТРС

Акција "Џокер" заузела је друго мјесто у конкуренцији свих номинованих полицијских акција, које су заједничким снагама провеле чланице СЕЛЕЦ-а, и то у области трговине дрогом, кријумчарења миграната, кријумчарења цигарета, фалсификовања докумената.

Из МУП-а Републике Српске наводе да признавање ове акције као једне од најбоље организованих у региону представља још једну потврду професионалности и ефикасности рада МУП-а Републике Српске.

У саопштењу подсјећају да је МУП Српске у сарадњи са МУП-ом Хрватске, а под надзором Тужилаштва БиХ, 2. септембра 2014. године провео оперативну акцију кодног назива "Џокер", која је била усмјерена на лишавање слободе организоване групе лица, која се бавила кривичним ђелима организовани криминал, кријумчарење, пореска утаја и недопуштена трговина.

Из МУП-а Српске наводе да су у оквиру ове акције извршени претреси на 21 локацији у Републици Српској, те да је при томе изузета одређена количина новца, већа количина цигарета и дувана, као и други предмети који потичу од извршења кривичног ђела, а да је слободе лишено 14 лица, док су седам лица слободе лишили полицијски службеници МУП-а Хрватске у Хрватској.

У саопштењу се истиче да је кријумичарењем цигарета из БиХ у Хрватску оштећен буџет Републике Српске и БиХ у износу од око 1.200.000 КМ.

Из Министартва наводе да ово није прва награда МУП-у од СЕЛЕЦ центра, подсјетивши да је у првом полугодишту 2014. године МУП Српске награђен и за акцију "Шетач 2" у оквиру које је заплијењено 150 килограма дроге "сканк", те ухапшена 23 члана организоване криминалне групе која се бавила неовлашћеним прометом дроге.