latinica  ћирилица
17/04/2015 |  09:31 | Аутор: РТРС

Бициклисти кроз Србију и Српску јуре бодове за ОИ у Рију 2018.

Наредног викенда биће одржана девета међународна бициклистичка трка Београд - Бања Лука која, која ће окупити рекордан број учесника.

Трка ће бити специфична по томе што ће се послије седам година завршити у граду на Врбасу, умјесто три возиће се два дана, и биће квалификациона за Олимпијске игре у Рију 2016. године.

Пред ученсицима је 380 километара вожње, кроз осам градова у двије државе.

Старт трке је у суботу од 10 часова у Београду, док је циљ прве етапе дуге 160 километара у Брчком око 13 часова и 30 минута.

Бициклисти ће у недјељу у подне возиди другу етапу, дугу 199 километара, из Теслића преко Добоја, Дервенте и Прњавора, до Бања Луке гдје ће направити још шест кругова, у дужини од 30 километара.

Побједа у једној од етапа носи 40 бодова, побједник обје дионице теоретски би могао освојити 80 бодова, што је јако близу норме од 100 бодова колико бициклисти морају скупити да би испунили норму за Игре у Рију 2016. године.

Наредне године требало би да се одржи јубиларна, десета трка, а организатори планирају да се вози више етапа кроз Србију и Републику Српску.