latinica  ћирилица
17/04/2015 |  07:50 | Аутор: Б92

Хамилтон: Чујем да ме критикују због прослава побједа

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон реаговао је на критике које су му упућене због понашања на подијуму током Велике награде Кине прошлог викенда.
Луис Хамилтон побједник ВН Абу Дабија - Фото: BBC
Луис Хамилтон побједник ВН Абу ДабијаФото: BBC

Шампион Формуле 1 нашао се на удару јер је једну од хостеса попрскао шампањцем, а на друштвеним мрежама практично проглашен за насилника и поручено му је да би требало да се са више поштовања понаша према женама.

"Чујем да су ме неки људи критиковали због начина на који сам прославио побједу у Кини и чињеницу да сам једну хостесу испрскао шампањцем. Заиста сам изненађен због тога. Подијум је прослава, требало би да се забавите када побиједите на трци. И нисам урадио ништа другачије него што су многи возачи, а и ја, урадили толико пута раније", нагласио је Хамилтон.

Оптужбе на Хамилтонов рачун не би биле чудне да и неки други возачи нису на сличан начин прослављали тријумф, посебно Себастијан Фетел и Фернандо Алонсо. На примјер, у Мото ГП шампионату, прскање хостеса шампањцем није устаљена пракса. Сви знају да, на примјер, деветоструки свјетски шампион Валентино Роси прославља сваки подијум тако што су хостесе његове прве "жртве" у прскању шампањца, а само је питање да ли ће оне бежати или не.

"Никада не бих изразио непоштовање или осрамотио некога, било да је мушкарац или жена, а такав случај није био у недјељу. Нисам тако нешто увидио у недјељу, а многи се смију када их попрскамо шампањцем на подијуму и драго ми је што сам чуо да се дама коју сам сада попрскао није наљутила", истакао је Хамилтон.

Лиу Сијуинг, хостеса коју је Хамилтон испрскао, истакла је у разговору за енглеске медије да је цијела ситуација преувеличана.

"Све је трајало секунду или двије и ја нисам много размишљала о томе. Мислим да су страни медији осјетљивији о тој теми, у поређењу са локалним медијима. Лјуди који су ме ангажовали су ми рекли да стојим на подијуму, то сам и урадила", нагласила је Сијуинг.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 наставља се у недјељу Великом наградом Бахреина.