latinica  ћирилица
16/04/2015 |  21:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Чешка ће помоћи Србији на путу ка ЕУ

Србија је постигла велики напредак у проналажењу рјешења за косовско питање, рекао је помоћник министра спољних послова Чешке Петр Друлак.

Осим тога, он је додао да ће Чешка настојати да помогне Србији у процесу придруживања Европској унији.

Успјели сте да, заједно са представницима косовских власти, пронађете начине за рјешавање многих практичних питања и разговарате о њима, рекао је Друлак на Факултету политичких наука, где је одржао предавање о улози Централне Европе и Западног Балкана у европској политици.

Он је додао да Чешка треба да помогне партнерима из ЕУ да разимеју проблеме са којима се Србија суочава, али да је задатак српске власти да објасни зашто је важна европска будућност државе.

"Србији су потребне снажна демократска земља и демократске институције", рекао је Друлак истичући да се Чешка суочавала с истим проблемима у вријеме када је почела процес придруживања ЕУ.

Он је додао да његова домовина, заједно са остатком Централне Европе, треба да утиче на партнере из ЕУ да теже процесу проширења, који ће ојачати цјелокупну заједницу.

На питање да ли ће на евроинтеграције Србије утицати одбијање спрских власти да уведу санкције Русији, Друлак је одговорио да Србија још увијек није чланица ЕУ, те нико не треба да очекује да испуни све обавезе које имају државе-чланице.

"С друге стране, у реду је да ЕУ то очекује од јер тиме показујете да разумијете и подржавате њихове одлуке, а што више сарађујете то ћете добити више подршке од Брисела", сматра Друлак.

Друлак је оцијенио као мудру одлуку предсједника Чешке Милоша Земана да присуствује свечаном обилежавању 70-огодишњице побједе над фашизмом у Москви, али не и војној паради јер су, како је рекао, совјетски војници ослободлили Чехословачку 1945. године.

"Међутим, у војној паради ће учествовати војници, који су дИо активности које сматрамо нелегалним, као што је дестабилизација источне Украјине због чега би чешким званичницима могло да буде неугодно", закључио је Друлак.