latinica  ћирилица
16/04/2015 |  16:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Бандић остаје на слободи

Ванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда одбило је данас жалбу УСКОК-а на одлуку истражног судије који Милану Бандићу није одредио истражни затвор.

Како преноси загребачки "Јутрањи лист", правоснажна је постала и одлука да се Бандићу не одузме 15 милиона куна кауције коју је положио за одбрану са слободе.

Уставни суд је прије недјељу дана уважио жалбу Бандићевог адвоката, након чега је пуштен на слободу из истражног затвора у Реметинцу.

Ускок се на ту одлуку жалио, тврдећи да је прекршио услове пуштања на слободу.

Иначе, суд је тада Бандићу потврдио и право да обавља дужност престоничког градоначелника, што му је било оспорено претходном одлуком, али за сада се још није вратио на посао.

Према изјавама вршиоца дужности градоначелника Весне Кусин још се чека појашњење у вези ограничења условног пуштања на слободу - прецизније, списак особа с којима смије да комуницира.

Бандић је у афери "Аграм" осумњичен да је оштетио град којим је управљао 12 година, али и да је неплаћањем пореза на донације примљене у предсједничкој кампањи 2010. оштетио државни буџет. Укупну штету Тужилаштво процјењује на око 2,6 милиона евра.

Истрага против Бандића проширена је након што је Вида Демарин, као предсједница управног вијећа Загребачке фондације за помоћ особама обољелим од церебро-васкуларних болести, истражитељима испричала да ју је у два наврата наговарао да промјени исказ и потпише документ неистинитог садржаја.