latinica  ћирилица
16/04/2015 |  08:10 | Аутор: Блиц

Исламска држава тврди да осваја Мексико

Амерички медији све више спекулишу о томе да се само неколико километара од границе, на територији Мексика, формирала ћелија Исламске државе. Међутим, званичници овакве информације демантују и истичу да ИСИС само жели да се о њима што више пише, како би дигли панику међу становништвом.

До информација да су се џихадисти утврдили у Мексику дошла је организација “Џудикал Воч“, а затим је саопштила да их је добила од неименованих “мексичких званичника“. Ова тврдња се веома брзо раширила путем медија, преноси Индепендент.

Из организација кажу да џихадисти сарађују са озлоглашеним Картелом Хуаресом из Анапре.

Да би истражили ове тврдње, новинари америчког АБЦ 7 Њуза контактирали су неколико федералних представништава која су у вези са граничном контролом. Од свих су добили одговор да су те “информације непровјерене и да је мало вјероватно да се ИСИС ту утврдио“.

Али, без обзира на то што тврдња о ИСИС-у у Мексику нису тачне, стручњаци упозоравају да су “веома штетне“, јер “џихадисти желе да људи управо о таквим стварима извјештавају“.

На друштвеним мрежама џихадиста није објављено да су се утврдили у Мексику, а они који се подробно баве њима кажу да су им сад примарни циљеви консолидација и рат.

- За њих би било скупо да се пребаце са једног краја свијета на други, а свима је познато да су они прагматични – каже Чарли Винтер, који се бавио проучавањем ектремиста.

Он каже и да су увијек постојале приче о томе да ће ИСИС доћи до САД па да сада многи пројектују своје страхове и шире приче баш онако како ИСИС жели.