latinica  ћирилица
14/04/2015 |  16:24 | Аутор: СРНА

Приједор: Швеђани донирали средства за топлану на биомасу

Шведска међународна агенција за развој донирала је два милиона евра за реконструцију котловнице Топлане у Приједору која ће убудуће умјесто мазута користити биомасу.

.Уговор о гранту за изградњу топлане на централно даљинско гријање на биомасу данас су потписали градоначелник Приједора Марко Павић, те представници Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, Сиде и Топлане Приједор.

Павић је рекао да је ЕБРД одобрила кредит од седам милиона евра, а гарант је град Приједор, док је Сида донирала два милиона евра за реконкструкцију котловнице.

Он је навео да је укупан приход Топлане око 4,5 милиона КМ, а да се за набавку мазута издваја око 5,5 милиона КМ, те појаснио да ће мазут бити замијењен биомасом јер ће се користити енергент којег има у окружењу, а Приједорчани ће добити чистији ваздух.

"Уједно ћемо грађанима обезбиједити и стабилнији извор енергије, јер је уз Топлану предвиђена и производња електричне енергије од један мегават тако да би гријања у граду било и када нема струје", појаснио је Павић.

Он је додао да је у току анализа приспјелих тендерских понуда и да се ускоро очекује избор извођача радова и почетак градње новог енергетског постројења.

Шеф Представништа ЕБРД У Сарајеву Иан Браун истакао је да се ова банка одлучила за подршку овом пројекту јер је оцијењено да БиХ, упркос великом шумском богатству, мало користи дрво као енергент.

"Приједор сада видимо као лидера у овој технологији у БиХ и сматрамо да је овај пројекат добра демонстрација и добар примјер за друге градове тако што ће показати да се услуга даљинског гријања може пружити на ефикаснији и прихватљивији начин", каже Браун.

Шеф канцеларије Сиде у БиХ Мари Бергстром нагласила је да шведска Влада посебно води рачуна о заштити животне средине и да је због тога дио овог пројекта у Приједору.

Она је додала да је укупно учешће шведске Сиде око 2,8 милиона евра грант средстава, а ријеч о средствима потребним за документацију и друге радове.

Директор приједорске Топлане Љиљана Деспотовић захвалила је кредиторима и донаторима због брзине којом су обезбијеђена средства.

Уговор о кредиту потписан је у децембру прошле године, а данас и уговор о донацији, чиме су створене претпоставке за почетак изградње нове котловнице.

"Од овог пројекта очекујемо да будемо сигурнији у гријање, да оно буде квалитетније јер ће трајати 24 сата", каже Деспотовићева.

Она се нада да ће нова енергетска постројења бити у функцији, ако не на почетку, онда сигурно у току наредне сезоне гријања.