latinica  ћирилица
14/04/2015 |  15:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел: Укинимо санкције Ирану

Њемачка канцеларка Ангела Меркел позвала је земље које су наметнуле санкције Ирану због нуклеарног програма да задрже јединствен приступ и заједно их укину.
Њемачка канцеларка Ангела Меркел - Фото: AP
Њемачка канцеларка Ангела МеркелФото: AP

Русија је у међувремену донијела одлуку о припремама за испоруку ракетних система Техерану.

"Позивам људе да укину те санкције заједно, колико год је то могуће", рекла је Меркел одговарајући на питање новинара како коментарише потез Москве, преноси Ројтерс.

Она је поздравила споразум који је Иран постигао раније овог мјесеца са свјетским силама укључујући Русију о ограничавању нуклеарног програма Техерана.

Иран и шест светских сила - САД, Велика Британија, Француска, Русија, Кина и Њемачка - имају још пуно тога да ураде како би испунили оно што је договорено нуклеарним споразумом, закључила је њемачка канцеларка.

Кремљ је потврдио да су све правне баријере отклоњене, када је ријеч о испоруци руских ракетних система С-300 Техерану, дан пошто је предсједник Русије Владимир Путин потписао декрет којим се укида забрана на такве испоруке.

Путин је у понедјељак потписао указ којим се укида забрана транзита преко руске територије, укључујући и ваздушни саобраћај, транспорт са руске територије у Иран, као и предаја Ирану система С-300 изван предјела Русије уз коришћење пловила и ваздухоплова под руском заставом.

САД су изразиле забринутост, док је Иран поздравио одлуку Москве, наводећи да је то корак ка трајном миру у региону.

Одлуку да укине забрану на испоруку пројектила, Путин је донио у свјетлу напретка постигнутог на разговорима о иранском нуклеарном програму у Лозани, чиме је отворен пут да међународна заједница може постепено да укида санкције уведене Ирану.