latinica  ћирилица
14/04/2015 |  14:21 | Аутор: СРНА

Радионица о психосоцијалној помоћи поплављенима

Радионица о јачању институционалних капацитета за пружање психосоцијалне подршке и помоћи дјеци и породици након природних катастрофа одржана је у Дому здравља у Бијељини.
Радионица у Дому здравља Бијељина - Фото: СРНА
Радионица у Дому здравља БијељинаФото: СРНА

- Становништво Републике Српске које је прошло ратна и постратна страдања јако је осјетљиво на трауме након катастрофа и Министарство здравља и социјалне заштите настоји да ојача координацију свих у друштву који могу пружити психосоцијалну помоћ у таквим ситуацијама - изјавио је помоћник министра Милан Латиновић.

Он је на радионици у Бијељини најавио да ће искуства учесника који су помагали становништву током прошлогодишње поплаве бити искориштена за стварање акционог плана за пружање психосоцијалне подршке и помоћи дјеци и породици након природних катастрофа.

- Свјетска здравствена организација заговара да здравствени систем не може сам одговорити потребама здравља становништва, него се мора укључити цијело друштво и то покушавамо да постигнемо, а посебно осјетљива популација су дјеца - нагласио је Латиновић.

Према његовим ријечима, већ су прикупљена искустава из Добоја, Шамца и Модриче, а након Бијељине радионица ће сутра бити одржана у Бањалуци.

- У помоћ су били укључени сви дијелови здравственог система, а најважни су тимови породичне медицине, хитне помоћи и центри за заштиту менталног здравља, као и Друштво психолога чији су волонтери радили на терену и помагали становништву током поплаве - рекао је Латиновић.

Он каже да ће у акционом плану бити наглашена координација са центрима за социјални рад, улога медија, као и улога и обука у психосоцијалној подршци коју пружају ватрогасци, службе спасавања и полиције, као први у контакту са грађанима на терену.

Предсједник Друштва психолога Српске Дијана Ђурић рекла је новинарима да су њихови волонтери били у поплављеним подручјима међу становништвом и у свим колективним центрима, а прикупљена искустава биће уграђена у акциони план помоћи у случају катастрофа.

Према њеним ријечима, након оваквих катастрофа могуће је касније уочити повећану стопу алкохолизма или појаву разних психосоматских обољења, у чијој позадини може бити трауматско искуство узроковано поплавама.

Клинички психолог Центра за ментално здравље у Бијељини Зорица Нацковић истакла је да свака нова траума индукује већ превазиђену трауму и да су током поплаве успјешно реаговали у бројним случајевима ретрауматизованих лица која су раније преживјела ратне и трауме избјеглиштва.

Према њеним ријечима, дјеца су током ове трауме улазила у регресију и уочени су случајеви поремећаја сна, појаве ноћног мокрења, сметње са говором и пад ефикасности у школи.

- Нема података да је током прошлогодишње катастрофалне поплаве дошло до већих инцидената који нису превенирани - истакла је Нацковићева и додала да је била успјешно организована цијела мрежа психоцијалне помоћи становништу у поплави и након катастрофе.