latinica  ћирилица
14/04/2015 |  13:36 | Аутор: ТАНЈУГ

На истоку Украјине шест погинулих и 12 рањених

Упркос договору о прекиду ватре борбе на истоку Украјине још трају и током посљедњих 24 сата страдало је шест украјинских војника, саопштио је портпарол украјинске војске Андреј Лисенко, преноси АФП.

"Током протеклог дана, шест украјинских војника је погинуло, а 12 рањено и то је резултат озбиљних провокација", изјавио је Лисенко на конференцији за штампу. Ово је највећи број жртава у последњих 10 дана, након што су шефови дипломатија Украјине, Русије, Њемачке и Француске изразили озбиљну забринутост због сукоба упркос фебруарском прекиду ватре.

Дипломате шест земаља разговарали су у Берлину да би процијенили статус склопљеног примирја у намјери да се потпуно обуставе борбе које на истоку Украјине трају већ годину дана и у којима је страдало више од 6.000 људи.

Лисенко је нагласио да је ситуација у региону и даље нестабилна са провокацијама које, како је изјавио "долазе из свих праваца".
Он је рекао да су најжешће борбе у региону Доњецка који држе проруске снаге.

С друге стране у саопштењу министарства одбране Доњецке народне републике, наводи се да су украјинске снаге прекршиле режим прекида ватре у Донбасу 60 пута у протекла 24 сата, а положаји проруских снага гађани су из различитих типова оружја, преноси ТАС С.

Извјештач АП-а, како преноси ова агенција, видео је рано јутрос 10 пјешадијских борбених возила како се крећу из области коју држе проруске снаге поред Азовског мора ка Доњецку.

Иако се примирје договорено 15. фебруара у Минску између владиних и проруских снага углавном поштује, изоловани сукоби су настављени на истоку Украјине.

Борбе се углавном одвијају око некадашњег аеродрома у Доњецку и села Широкина, 10 километара удаљеног од стратешке луке Маријупољ, последњег великог града који се налази под контролом владиних снага у зони конфликта.