latinica  ћирилица
14/04/2015 |  12:57 | Аутор: Мондо

Барселона: Двојици предсједника пријети затвор због Нејмара

Двојица предсједника Барселоне, бивши Сандро Росел и актуелни Ђозеп Марија Бертомеу, могли би да се нађу иза решетака због преваре коју су покушали да изведу приликом трансфера Нејмара из Сантоса на "Ноу Камп" прије скоро двије године.

Државни тужиоци траже шест година и девет мјесеци за Росела, али и двије године и три мјесеца затвора за Бертомеуа, који је у тренутку трансфера био потпредсједник клуба, а потом преузео водећу улогу када је Росел одлучио да се повуче и посвети одбрани части на суду.

Иначе, током дугог процеса који се води од јануара 2014. године, Бертомеу је одлучио да пусти Росела низ воду и тврди да је комплетна одговорност за прикривање висине трансфера на – тадашњем предсједнику Роселу. Али, тужиоци не сматрају да је то био случај...

У међувремену, Бертомеу је најавио да ће у јуну ове године бити одржани ванредни избори за новог предсједника Барселоне, која је у међувремену, што због неправилности при куповини Нејмара, што због "врбовања" малољетних играча, кажњена двогодишњом забраном куповине играча од стране ФИФА. Иначе, као главни кандидати за будућег предсејдника славног клуба помињали су се управо Росел (мада је то сада мало вјероватно) и његов претходник, али и љути ривал, Ђоан Лапорта, којем се приписују највеће заслуге за гомилу трофеја које је Барса освојила у посљедњој деценији.

На тој мини табели, Лапорта (2003-2010) има двије титуле првака Европе, четири титуле првака Шпаније, Куп краља, три Суперкупа Шпаније, један Суперкуп Европе и једно ФИФА светско првенство клубова, а Росел (2010-2014) има једну Лигу шампиона, две титуле првака државе, Куп краља, два Суперкупа Шпаније, Суперкуп Европе и ФИФА свјетско првенство клубова.

Росел би са собом у затвор могао да повуче и Бертомеуа, што би практично значило повратак Лапорте у клуб, јер... Шпански медији предвиђају да ће се процес завршити победом тужилаштва које је на прагу да докаже да је трансфер Нејмара заправо износио више од 100 милиона евра, а пријављена је висина обештећења од 57 милиона евра.

Тиме је Шпанија као држава оштећена за 13 милиона евра. И не само то, чешљање пословања клуба под вођством Росела довело је до три озбиљна финансијска прекршаја, у периоду од 2011. до 2014. године, којим је Барса прикрила 11,4 милиона евра.

Ако би пресуда постала правоснажна, Барселона би морала да плати компензацију од 22,2 милиона евра, Росел 25,1 милион, а Бертомеу 3,8 милиона.