latinica  ћирилица
14/04/2015 |  12:51 | Аутор: Спортски журнал

Бертомеу: Побједнику Евролиге милион евра

Извршни директор Евролиге Ђорди Бетомеу, нема намјеру да подигне белу заставу у рату са ФИБА.

Напротив, кренуо је у рат до истребљења, контру условљавању репрезентација даје материјалном понудом клубовима, преноси Спортски журнал.

Шушка се да је клубовима на састанку одржаном прије пар дана за вјерност такмичењу које води понудио ове услове већ за сљедећу сезону:

- свака побједа би доносила 40.000 евра (сада 7.000)

- финалиста би зарадио 400.000 евра

- шампион 1.000.000 евра

Није познато да ли се та понуда односи на све фазе или само на ТОП 16 и плеј-оф. Питање на које нико за сада нема одговор је одакле Бертомеу сада има наградни фонд од пар милиона евра, односно зашто је одријешио кесу тек онда кад му је ФИБА припријетила.

Од спонзора има седам милиона евра прихода, а са овим буџетом расходи би значајно порасли.

Како се незванично сазнаје од сезоне 2016/17 Бертомеуова лига би имала само 16 тимова. Сигурно их је наводно 11, колико је и присуствовало састанку: ЦСКА, Макаби, Армани, Барселона, Реал, Виторија, Малага, Панатинаикос, Олимпијакос, Фенербахче и Ефес.

Њима је презентовао да би било још пет додатних позивница, што се преводи да би по једно мјесто би добили Њемачка, Француска, Литванија (Жалгирис), АБА лига и Еврокуп.

Занимљиво је да не би било група, већ би сваки тим играо по 30 утакмица, послије чега би слиједио плеј-оф.

Замисао је да се утакмице играју уторком и петком, док је клубовима остављена могућност да, уколико желе, недјељом играју мечеве домаћег шампионата.

Очигледно је да би се ово изузетно негативно рефлектовало не само на клубове у свим земљама бивше Југославије.