latinica  ћирилица
14/04/2015 |  12:13 | Аутор: СРНА

Москва продала Пекингу ракетни систем С-400

Кина је прва земља којој је Русија продала свој противвазушни ракетни систем С-400, који важи за најнапреднији у класи.

С-400 обара све летеће објекте - од авиона до балистичких и крстарећих пројектила.

Систем, истовремено, преузима до 36 циљева, а домет погодака циља је до 400 километара на висини до 30 километара.

Систем користи ракете типа "С-300ПМУ земља-ваздух". Преноси се на мобилним војним возилима, а може да се постави и борбено активира за свега пет минута.

На исто возило монтиран је радар 92Н6Е, заједно са батеријом пројектила.

Радар детектује све летеће објекте у домету од 600 километара и у стању је да прати до 300 објеката истовремено.

"Многе земље желе да набаве С-400. Али наша индустрија, односно концерн 'Анмаз-Антеј', треба најприје да га испоручи Министарству обране Русије.

Интересовање је толико да би, узимајући у обзир повећање наших производних капацитета, било тешко испоручивати ове системе истовремено у неколико земаља", наводи Анатолиј Исајкин, генерални директор "Рособоронекспорта".

Москва не жели да открива детаље уговора, али потврђује да је Кина заиста први купац овог најновијег руског система противваздушне одбране, што истиче стратешки ниво односа двије земље, наводи лист "Комерсант".

"С-400 Тријумф" уведен је у руску армију 2007. Укупно четири регименте овог система распоређене су у најважнијим војним базама.

Недавно активирање НАТО "штита" интензивирало је размјештање С-400 регименти у односу на нове околности.

Да би парирали НАТО радарима "антиракетног штита" који су постављени у Киреџику, у Турској /инсталисан тзв. X-банд радар/, једна регимента С-400 биће лоцирана у Јерменији са праћењем циљева из Турске.

Недавно је друга регимента инсталисана у Калињинградској области на граници са Пољском и балтичким државама, за надгледање базе "штита" у Рамштајну (Нјемачка).

Мада нема прецизних информација, војни стручњаци процјењују да једна батерија С-400 кошта 400 милиона долара. То укључује: 8 лансера, 112 ракета, те командну јединицу са два радарска и помоћна возила.