latinica  ћирилица
14/04/2015 |  11:47 | Аутор: СРНА

Савчић: Зауставити селективну правду Суда и Тужилаштва БиХ

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да Суд и Тужилаштво БиХ треба досљедно и једнако да примјењују законе, а не да проводе селективну правду.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

"Инсистирамо на досљедној примјени права, односно Кривичног закона бивше СФРЈ када је у питању процесуирање кривичних ђела ратних злочина. Примјеном Кривичног закона БиХ само у случајевима осумњичених Срба врши се селективна правда и дискриминација", рекао је Савчић.

Он је истакао да су потребне и измјене Кривичног закона БиХ, Закона о кривичном поступку и Закона о извршењу кривичних санкција да би били усклађени са Европском повељом о људским правима.

"Ране настале ратом продубљују се због неправде Суда и Тужилаштва БиХ, и то мора да буде заустављено", додао је Савчић.

Народна скупштина Републике Српске требало би сутра да разматра извјештај Одбора за безбједност и Одбора за борачко - инвалидску заштиту о одржаној заједничкој тематској "Рад Тужилаштва и Суда БиХ и других институција по питању процесуирања ратних злочина" у коме се наводи да ове институције генеришу мржњу и нетрпељивост, те да не доприносе суживоту и помирењу у БиХ.