latinica  ћирилица
14/04/2015 |  11:38 | Аутор: СРНА

Припремљен умјетнички перформанс "Смртимице животом"

У оквиру Меморијалне академије поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у усташком концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, у Дому културе у Козарској Дубици у суботу, 18. априла, биће изведен умјетнички перформанс "Смртимице животом".

Меморијална академија ће почети у 19.00 часова минутом ћутања за све невино убијене Србе, Јевреје и Роме у логору Јасеновац, који је основала тзв. НДХ.

У Доњој Градини и злогласном усташком логору Јасеновац страдало је више од 800.000 невиних жртава, искључиво због тога што су били Срби, Јевреји, Роми или антифашисти.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење ових народа закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Козарска Дубица је у Европи други град по броју страдалих становника у Другом свјетском рату и простор који је највише страдао на територији бивше Југославије у том периоду.

Та општина изгубила је више од 18.000 становника, што је више од 52 одсто укупног пријератног становништва и тај број накада није враћен.

Организационим одбором за припрему Меморијалне академије поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини предсједава начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро.

Организациони одбор чине и представници општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина, Јавног предузећа Центар за информисање и културу и Драмски студио Артист, који је припремио сценарио и програм меморијалне академије.

У Спомен-подручју Доња Градина, на подручју општине Козарска Дубица, 19. априла биће служен парастос и помен жртвама усташког злочина геноцида поводом обиљежавања 70 година од пробоја логораша из комплекса усташких концентрационих логора у Јасеновцу.