latinica  ћирилица
14/04/2015 |  11:33 | Аутор: 24sata.hr

Канада- Живе на плутајућој тврђави

Вејн Адамс и Кетрин Кинг створили су на обали Тофина у Британској Колумбији (Канада) комплетан самоодрживи плутајући дом на коме живе са двоје дјеце.
Живот на плутајућој тврђави - Фото: www.youtube.com
Живот на плутајућој тврђавиФото: www.youtube.com

Ови Канађани побјегли су од градске буке још 1992. године и због тога нису зажалили. Њихов плутајући дом сдржи 12 платформи гдје се налази кућа и врт, а све је повезано дрвеним степеницама. Ова шаролика плутајућа тврђава производи сама струју осигуравајући је кроз соларне панеле.

Током зимских мјесеци скупљају кишницу да би имали воде за пиће, а љети се снабдијевају када пристану уз копно из  водопада. Имају неколико пластеника у којима узгајају воће и поврће током цијеле године, а посједују чак и свјетионик.

Вејн и Кетрин, бивша балерина, живе у правом екосистему са јеленима, вуковима, видрама и бројним обалским птицама, а највећи проблем им задају пацови, јер често гризу њихов плутајући дом.

Међутим, ништа их не спречава да се посвете својим омиљеним хобијима - умјетности и одржавању својих прекрасних вртова. Прави су умјетници у резбарењу дрвета. Посјетиоци им често долазе, а они им са ужитком показују свој дом, право умјетничко дјело које су сами створили.