latinica  ћирилица
14/04/2015 |  09:59 | Аутор: СРНА

Бјелоглав: Утврдити коначан број становника БиХ

Надлежене статистичке агенције у БиХ морају да убрзају посао, јер је неприхватљиво да скоро годину и по од пописа становништва није познат коначан број становника, као ни старосна и полна структура и остало, рекао је један од директора "Ипсос Стратеџик маркетинга" Драгиша Бјелоглав.

Бјелоглав је подсјетио да су након пописа 1991. године све књиге биле завршене након девет мјесеци, а да данас, када су машине далеко брже, резултати нису објављени.

"Према програму публиковања, први званични подаци требало је да буду објављени још у јулу прошле године, а сада ће јул 2015. године и још немамо ништа коначно. Ни оно што је објављено није до краја ишчишћено", рекао је Бјелоглав за "Глас Српске".

Он је додао да методолошки није јасно да ли је у броју од 3,7 милиона и стално становништво које је годину и више присутно у земљи или и они који су ту привремено.

Бјелоглав је оцијенио да цијели процес мора да иде брже, те да су за то потребни стручњаци који могу да брзо и ефикасно послажу све како треба.

Он је додао да је проблем и контрола јединица пописивања, јер све то мора да се повеже и ураде контигенти који су посебно занимљиви за публиковање.