latinica  ћирилица
14/04/2015 |  08:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Читаоци "Тајма": Путин најутицајнији на планети

Према коначним резултатима анкете међу читаоцима угледног америчког часописа "Тајм", руски предсједник Владимир Путин на челу је листе стотину најутицајнијих људи у свијету, саопштено је на званичном сајту "Тајма" а преноси ТАС С.

Путин је освојио 6,95 одсто гласова читалаца, што је више од свих политичара, друштвених или вјерских лидера на листи, наводи агенција. Гласање је завршено у петак, резултати су објављени сада, а планирано је да 16. априла буде објављена листа по избору редакције.

Далај-лама на листи има 1,7 одсто гласова, поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања 1,5 одсто, амерички предсједник Барак Обама 1,4 одсто, док су предсједник Кине Сји Дјинпинг и Сирије Башар ел-Асад, као и њемачка канцеларка Ангела Меркел добили приближно по 0,9 одсто читалачких гласова.

Бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон која је у недјељу најавила да ће се кандидовати за будућег шефа државе, има 0,8 одсто гласова, док украјински предсједник Петро Порошенко има 0,7 одсто, наводи руска агенција.

На другом месту листе налази се Ли Ће-рин познатија по имену Си-Ел - јужнокорејска певачица групе "2NE1", са око 6,9 одсто гласова, док је Лејди Гага на трећем мјесту са 2,6 одсто гласова.

Наводи се да је 57,38 одсто учесника анкете гласало са територије САД, 5,54 одсто из Канаде и 4,55 из Велике Британије, наводи ТАС С.

"Тајм", који излази од 1923. године, рејтинг објављује од 1999. године а на листи су људи за које читаоци сматрају да њихови поступци имају највише утицаја на ситуацију у свијету.