latinica  ћирилица
14/04/2015 |  08:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Чувари "Блеквотера" осуђени због масакра у Ираку

Бивши припадник приватне фирме за обезбјеђење "Блеквотер" осуђен је на доживотни затвор, а још тројица на по 30 година, због масакра ненаоружаних ирачких цивила у Багдаду 2007. године, чиме је затворен случај због кога су Ирачани били бијесни и доприносио је антиамеричким осјећањима широм свијета.
Осуђени припадници "Блеквотера" - Фото: CNN
Осуђени припадници "Блеквотера"Фото: CNN

Четири стражара "Блеквотера" отворила су ватру из митраљеза и испалили гранате на Ирачане, укључујући жене и дјецу на Нисур скверу у Багдаду. Они су били у конвоју камиона "Блеквотера" чији је посао био да рашчисте пут за пролазак америчких дипломата.

Николас Скатен је осуђен због убиства возача аутомобила, за који су, како су наводили на суду, вјеровали да је имао бомбу.
Пол Слоут из Тексаса, Еван Либерти из Њу Хемпшира и Дастин Херд из Тенесија, осуђени су на по 30 година затвора.
Федерални тужилац је акцију обезбјеђења назвао ужасном и захтијевао дуже казне.

Мајка убијеног деветогодишњег дјечака је у понедјељак у судници подигла његову слику и са сузама у очима питала "Зашто сте ми момци то урадили, зашто сте убили мог сина"?

Сви осуђени су порицали злочин, а њихови адвокати најавили да ће уложити жалбе.

Предузеће "Блеквотер" из Сјеверне Каролине је продато и неколико пута је мијењало име послије инцидента. Сада се зове "Академи" и сједиште му је у сјеверној Вирџинији.

Тешки инцидент је изазвао дебату око ангажовања приватних фирми за обезбјеђење које раде за владу САД у ратним зонама, преноси Ројтерс.