latinica  ћирилица
13/04/2015 |  20:25 | Аутор: Б92

ЕУ нема нових услова за Србију

Нема нових услова за Србију на путу ка ЕУ, а отварање првих поглавља у преговорима може се очекивати током ове године, истакао је Мајкл Девенпорт.

Осим тога, шеф делегације Европске уније у Србији је рекао да не зна шта је потпредсједник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић имао у виду када је рекао да ЕУ не зна шта ће са Србијом и да јој стално поставља нове услове.

"Као што је рекла Федерика Могерини током боравка у Београду недавно - нема нових услова. Можда господин потпредсједник има у виду шта је конкретно потребно да се отвори једно или друго поглавље. Не знам, треба да се обратите њему да сазнате шта има у виду", рекао је Девенпорт новинарима пред трибину у Јеврејској општини у Суботици.

Шеф делегације ЕУ у Србији је казао да се сада желе отварање првих поглавља у преговорима, чему претходи израда, како очекује, посљедњег нацрта акционог плана за поглавље 23, а након тога и за поглавље 24.

"Све то зависи од, с једне стране Министарства правде, а са друге стране од Министарства унутрашњих послова. Ми смо спремни и на бази та два акциона плана, Европска комисија ће предати и акционе планове и препоруке земљама чланицама Европке уније", рекао је Девенпорт.

Упитан када се очекује отварање првих поглавља, Девенпорт је рекао да му је тешко да одговори на то питање прије но што погледа акциони план, али да ће се то десити ускоро.

"Мислим да ускоро, током ове године у сваком случају, можемо да причамо о отварању та два поглавља", рекао је Девенпорт.