latinica  ћирилица
13/04/2015 |  17:51 | Аутор: Агенције

Могерини: Заједно у борби против тероризма

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Федерика Могерини заложила се за интензивнију сарадњу ЕУ и сјеверноафричких медитеранских земаља у сузбијању тероризма и екстремизма.

"Недавни терористички напади у Паризу и Тунису, као и јучерашњи напад на мароканску амбасаду у Либији показују да морамо да појачамо сарадњу", рекла је Могеринијева на заједничком састанку шефова дипломатија ЕУ са министрима спољних послова осам земаља са југа Медитерана у Барселони.

Могеринијева је истакла да се и ЕУ и њени јужни сусједи суочавају са нестабилном крхком безбједносном ситуацијом, која извире из оружаних сукоба у Сирији и Либији, који су довели до радикализације дијела омладине и порасту терористичких активности.

Њој се придружио и домаћин скупа, шпански премијер Маријано Рахој, који је рекао да нису у праву они који тврде да је на Блиском истоку у току сукоб Запада и муслимана.

"Исламски свијет је жртва као и остали", рекао је он.

На састанку, у којем су осим представника 28 чланица ЕУ присуствовали и министри из Египта, Алжира, Либана, Јордана, Марока, Израела и палестинских територија учествовао је и комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.