latinica  ћирилица
13/04/2015 |  15:40 | Аутор: РТРС

Расад поврћа који узгајају ученици пољопривредних школа најтраженији у Српској

Пољопривредно-прехрамбеној школи у Приједору у априлу су почели са продајом произведеног расада поврћа, који узгајају у својим пластеницима. Произвели су ране сорте расада парадајза, паприке, краставца, патлиџана и купуса.

У пластенику Пољопривредно-прехрамбене школе у Приједору сјетва је почела 3. фебруара да би сукцесивно услиједила сјетва различитих сорти сваких седам дана. Ране сорте су већ спремне за тржиште.

- Презадовољни смо. Дјеца уче и воле ово да раде а уједно то је велика ствар и за школу, с једне стране, да кажемо један добар маркетинг, а с друге стране и одређена могућност за реализацију практичне наставе на великом нивоу, рекла је Јованка Дражић, професор практичне наставе у Пољопривредно-прехрамбеној школи Приједор.

Данијел Арсенић из Козарске Дубице у Пољопривредну школу у Приједору и назад путује сваки дан 60 километара јер у Дубици није било овог занимања када је он уписивао средњу школу.

- Код куће се бавим исто пољопривредном производњом и овдје смо научили неке послове које код куће немамо прилику да радимо и проширили смо своје знање, додао је Арсенић.

У два пластеника од укупно 600 квадрата, од чега се 200 квадрата загријава, производи се између 10.000 и 12.000 пикираног расада поврћа.

Разне сорте хибрида засијане су у различитом периоду, прије свега због времена доспијећа,

- Овај рани расад се највише исплати. Људи траже тај расад јер је изузетно квалитетан. Сад долазе за пластеничку производњу, а већ послије 10-15. априла долазе за садњу на отвореном, нагласила је Дражићева.

На парцелама за практичну наставу Пољопривредна школа припрема сјетву кукуруза, прихрану пшенице, а ове године први пут ће бити засијана и хељда.

Све пољопривредне послове обавља око 100 ученика ове школе.