latinica  ћирилица
13/04/2015 |  15:03 | Аутор: РТРС

Шах: Грузијски велемајстор избачен са турнира због варања

Грузијски шаховски велемајстор Гаиоз Нигалидзе избачен је са једног међународног турнира јер је утврђено да је варао.

Нигалидзе је током паузе између партија на Отвореном првенству одлазио у тоалет, гдје је на телефону прегледао тактику, а сакрио га је испод тоалет папира, пренио је Б92.

Грузијски шампион се послужио илегалним радњама током меча са јерменским велемајстором Тиграном Пертосијаном и због тога му пријети суспензија на 15 година.

Најбољи шахисти на свијету тражили су да се Нигалидзеу одузме титула велемајстора и да он буде кажњен по хитном поступку. Такође, затражено је пооштравање правила Свјетске шаховске федерације, којима би се шахисти аутоматски кажњавали двогодишњим суспензијама због таквих преступа.

Нигалидзеова превара је откривена када је Петросијан постао сумњичав због његових честих одлазака у тоалет током суботњег меча. Грузијац је потом негирао да је телефон његов, али је на њему он био улогован на све друштвене мреже, а такође је у једној од апликација анализиран меч који је у том тренутку играо са јерменским велемајстором.

То, међутим, није први пут да је установљено да неки шахиста вара. У јулу 2013. године Бугарин Борислав Иванов је суспендован на четири мјесеца када је остановљено да су његови потези исти као на једном од најбољих шаховских компјутерских програма. Прије тога, 2008. године, један Иранац је суспендован јер је преко смс порука добијао помоћ како да одигра.