latinica  ћирилица
13/04/2015 |  15:00 | Аутор: ТАНЈУГ

ОСКБ узнемирена покушајима мијешања НАТО у Украјини

Организација споразума о колективној безбједности (ОСКБ) узнемирена је покушајима НАТО да се умијеша у конфликт у Украјини, као и заоштравањем у практично свим "замрзнутим конфликтима" на постсовјетском простору, изјавио је генерални секретар те организације Николај Борђужа на састанку са бјелоруским предсједникоом Александром Лукашенком.

Сваки покушај НАТО да се умијеша у конфликт у Украјини, оганизовање припреме оружаних снага Украјине, испорука убојитог или неубојитог оружја, само га продубљује и подстиче "ратну опцију" у Кијеву, навео је челник те организације, која окупља бивше совјетске републике Русију, Белорусију, Јерменију, Казахстан, Киргизију и Таџикистан.

Према ријечима Борђуже, највише узнемиравају покушаји НАТО да се умијеша у догађаје у Украјини, објашњавајући да се ради о упућивању инструктора и о учешћу у информативно-психолошким операцијама, као и о повећању тешког нароужања у Источној Европи, укључујући контингенте из САД.

"То се чини демонстративно, сматрам крајње забрињавајућом информацију о формирању пунктова за командовање у шест земаља. То није ништа друго, већ формирање инфраструктуре за вођење борбених дејстава", рекао је челник ОСКБ, додајући да стање и у другим аспектима није боље.

"Практично се заоштравају сви тзв. замрзнути конфликти", казао је Борђужа. Према његовим ријечима, структуре земаља-чланица НАТО-а покушавају да дестабилизују ситуацију и у земљама које улазе у ОСКБ. "Међутим, сви њихови циљани покушаји да промене ситуацију биће спријечени", рекао је он, а преноси ТАС С.

Борђужа је, такође, рекао да НАТО не одговара на приједлоге ОСКБ за сарадњу. "Они не одбацују, већ просто ћуте и раде свој посао, упућујући инструкторе у Украјину, пружајући моралну, мада не само моралну, подршку", казао је генерални секретар ОСКБ.