latinica  ћирилица
13/04/2015 |  14:54 | Аутор: СРНА

Мирјанић: "Шуме Српске" морају боље пословати (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић разговарао је у Дринићу са начелником ове општине Драгом Ковачевићем о потреби реконструкције пута који повезује ово мјесто са остатком Српске, а користе га и привредници из Федерације БиХ.
Мирјанић у Дринићу са руководством Шумског газдинства "Оштрељ" - Фото: СРНА
Мирјанић у Дринићу са руководством Шумског газдинства "Оштрељ"Фото: СРНА

- Мишљење је руководства ове општине да би та реконструкција могла бити финансирана из ренте од шума. Тај приједлог биће размотрен и у сарадњи са другим министарствима, и свакако ријешен, навео је Мирјанић.

Он је, ради омогућавања реализовања овог приједлога, најавио и измјене одређених закона о шумама.

Мирјанић је навео да је са руководством општине Дринић разговарао и о могућности удруживања пољопривредника у задругу, ради искориштавња не тако великог, али квалитетног земљишта на подручју ове локалне заједнице.

Министар је рекао да би задруга, као и ти произвођачи, могли бити подржани средствима подстицаја, да би, осим шумарства, становници Дринића имали и ту врсту прихода.

Начелник општине Драго Ковачевић истакао је као најактуелнију тему разговора 5, 8 километара пута, који повезује Дринић са остатком Републике Српске. Он је напоменуо да у ФБиХ, тачније у општини Босански Петровац, не исказују ни потребу ни вољу да улажу у реконструкцију тог дијела пута.

Општина Дринић је дио некадашње општине Петровац, и има 376 становника, али више од 400 стотине запослених, с обзиром на то да су у њој запослени и повратници из општине Босански Петровац у ФБиХ.

За Дом здравља у Дринићу везано је 2.300 становника, што укључује и домицилно становништво и повратнике у Босански Петровац. У Дринићу је регистровано 760 пензионера, а школу похађа 90 ученика, у које спадају и дјеца српских повратника у Босански Петровац.

"ШУМЕ СРПСКЕ" МОРАЈУ ДАВАТИ ВИШЕ ЕКОНОМСКОГ ЕФЕКТА

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стево Мирјанић изјавио је да није задовољан организацијом у шумарству, као и односом управе и Надзорног одбора Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" које би морало много успјешније да послује.

- Имамо шумска газдинства која послују са губитком, као и она која послују позитивно, те она која би по својим капацитетима - људским, материјалним и поготово природним, требало да остварују висок доходак и високу акумулацију, а у губитку су и обрнуто, рекао је Мирјанић новинарима у Дринићу након разговора са руководством Шумског газдинства "Оштрељ-Дринић"

Он је истакао да је изузетно задовољан радом Шумског газдинства "Оштрељ - Дринић" и да је то једно од најбољих газдинстава у Српској.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стево Мирјанић у посјети Дринићу (Фото: Срна)

- Пошто сада радимо редефинисање положаја свих шумских газдинстава у оквиру предузећа "Шуме Републике Српске", а и самог јавног предузећа, хоћемо да дамо нови концепт који би био много бољи него што је данас и који ће се тицати боље организације, боље кадровске попуњености или оспособљености и боље материјалне позиције, рекао је Мирјанић.

Он је додао да ће на тај начин посебно бити дефинисана позиција шумских газдинстава.

- Ово газдинство је једно од узорних и честитам им за резултате које остварују. Волио бих када би сва газдинства била оваква, јер онда не би било потребе за неким нарочитим измјенама у оквиру организације кадра или неких других елемената, рекао је Мирјанић.

Шумско газдинство "Оштрељ-Дринић" запошљава 74 радника и годишња производња је 78.000 сјечива нето масе, од чега 48.000 четинара и 30 000 лишћара.