latinica  ћирилица
13/04/2015 |  14:32 | Аутор: РТС

Први холограмски протест на свијету одржан у Мадриду (ВИДЕО)

У Шпанији је синоћ организован први виртуелни протест, који је услиједио послије забране окупљања испред институција. Организатори истичу да је протест ироничан и да им шпанска власт екстремно угрожава слободу.

Крајем прошле године шпанска влада донела је закон који прописује екстремне казне за учеснике протеста који се окупе око владиних институција, преноси Индепендент.

Као одговор контроверзном Закону о безбједности грађана који ће почети да се примјењује 1. јула, шпански активисти су организовали први виртуелни политички протест.

Послије неколико мјесеци класичних протеста против такозваног „шаљивог закона“, синоћ је организован протест више хиљада холограма, који су „марширали“ испред шпанског парламента у Мадриду.

Организовани од стране групе „Холограми за слободу“, ови „духови-људи“ су држали плакате против драконских мјера, истичући да холограми имају већу слободу него људи.

Покрет "NoSomosDelito" (Ми нисмо криминалци), састављен од око 100 различитих организација, позвао је симпатизере из цијелог свијета да учествују у овој несвакидашњој прилици, тако што ће снимити своје лице веб-камером на сајту кампање.

Више од 2.000 фотографија послато је и искоришћено у холограмским демонстрацијама, које су трајале сат времена.

Иначе, према новом Закону о безбједности грађана забрањено је окупљање испред владиних институција без дозволе власти. Ова забрана укључује све институције, од универзитета до болница.

Организатори неовлашћених демонострација могу бити кажњени са 600.000 евра, као и са 600 евра за непоштовање полицајца, и 30.000 евра због фотографисања или снимања полиције.

У видео-снимку који промовише протест, представница организатора наводи да примјена овог закона значи да грађани неће моћи да се окупљају у јавности без страха од казне.

„Неће вам бити дозвољено да се слободно изразите. Једино ћете то моћи да учините уколико сте холограм“, додала је.

Портпарол организације Карлос Ескано рекао је за шпански лист Ел Мундо да је њихов протест са холограмима ироничан.

„Ове забране нам угрожавају слободу и право на мирно окупљање. Посљедња опција која ће нам остати је да организујемо протесте холограмима“, каже Ескано.

У децембру, када је закон одобрио Управни одбор Популарне партије организовани су координисани протести у 30 градова.