latinica  ћирилица
13/04/2015 |  14:21 | Аутор: Б92

Стање Жила Бјанкија пола године након несреће промијењено

Отац Жила Бјанкија, возача Марусје који је доживио тешку несрећу на три у Јапану, Филип рекао је да је стање његовог сина шест мјесеци након несреће и даље непромијењено.

25-годишњи Француз је у тешким условима на стази "Сузука" ударио у кран, који је извлачио један болид, и послије операције и неколико недјеља у Јапану пребачен је у Француску.

Иако љубитељи ауто-мото спорта жељно очекују неку лијепу вијест, Филип Бјанки истиче да његов син показује само мали напредак и да је и даље у коми, али да се цијела породица нада да ће се извучи.

"Једино што можемо да кажемо је да се снажно бори, као што је случај био и прије несреће. Сваког дана, Жила чека маратон. Са медицинског становишта, његово стање је стабилно и нема физичких проблема. Сви његови органи функционишу без икакве помоћи. Али, за сада је без свијести, у коми", нагласио је Бјанки.

Старији Бјанки истиче да су сви свјесни да опоравак код таквих повреда траје веома дуго, али да је виђен напредак током времена послије несреће.

"Када смо стигли у Јапан, рекли су нам да нема наде. Прогноза је била алармантна. Причало се о нечему што је неизљечиво, речено нам је да не постоји интервенција која би могла нешто да промијени. Најважније је да га стимулишемо, да осјећа константно присуство. Због тога се смјењујемо сваког дана – његова мајка, сестра, брат и ја. Његова дјевојка Ђина сада живи овдје", истакао је Бјанкијев отац.

Француски возач има 25 година и његов отац истиче да та чињеница, као и то да је он физички веома јак, може да му помогне у опоравку.

"Поносан сам на њега. Одувијек сам и био и због тога се надам да ће се нешто десити. С времена на вријеме, док смо уз њега, видимо да се дешава нешто. Понекад је активнији, помјера се више, рука му се тресе, али да ли су то само рефлексне реакције или нешто стварно. Тешко је то знати. Најважније је да се о њему старају одлични специјалисти. А сви ти људи који мисле на њега и моле се за њега су сјајна мотивација. И сигуран сам да Жил све то чује. Свима им се захваљујем и поручујем да ћемо са њима подијелити све вијести, било да су добре или лоше", нагласио је Филип Бјанки.