latinica  ћирилица
13/04/2015 |  12:39 | Аутор: Radio Slobodna Evropa

Пољаци се буне против Путинових "Ноћних вукова"

Планирана свечана вожња руских мотоцклиста, Ноћних вукова, од Москве до Берлина у част побједе над Хитлеровом Њемачком наилази на велико негодовање Пољака на друштвеним мрежама а дио опозиционе деснице чак апелује на пољска министарства унутрашњих и спољних послова да им забране да пређу преко Пољске.

Омиљени мотоциклистички клуб предсједника Русије Владимира Путина креће на тријумфалну вожњу 25. априла из Москве.

Не иде директно већ Преко Минска, Бреста, Вроцлава, Брна, Братиславе, Беча, Прага до Берлина куда стижу 9. маја на Дан побједе у Другом свјетском рату и украшени руским заставама желе да прођу главним улицама града а на крају да положе вијенац на споменик совјетским војницима.

На Фејсбуку и друштвеним мрежама појавиле су се иницијативе и позиви да Пољаци омету Ноћне вукове и блокирају им пут по Пољској, као рецимо профил на Фејсбуку "НЕ проласку бандита из Русије кроз Пољску".

"Гдејгод су се појавили Ноћни вукови варничи агресија. Били су на Криму још прије него што га је Русија анектирала. Били су у Донбасу... Да ли њихов пролазак треба да представља упозорење Пољацима или је већ почетак агресије?", стоји у једном од позива да се Путиновом омиљеном мото клубу блокира пут.

"Не идемо њима у госте. Наш циљ је Берлин. Каква буде против нас акција, таква ће бити реакција. Нећемо одустати од наше манифестације", поручио је Пољацима вођа Ноћних вукова Александар Залдастанов звани Хирург.