latinica  ћирилица
13/04/2015 |  12:15 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ подигло оптужницу за ратни злочин у Штрпцима

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 10 лица са подручја Вишеграда због ратног злочина над путницима из воза који је саобраћао на линији Београд - Бар, који су отети у станици Штрпци у БиХ 27. фебруара 1993. године.

Оптужница је подигнута против Луке Драгичевића /64/, Бобана Инђића /43/, Обрада /44/ и Новака Полуге /52/, Оливера Крсмановића /52/, Петка Инђића /55/, Радојице Ристића званог Риле /46/ и Вука Ратковића /65/, сви рођени у Вишеграду, те Драгана Шекарића званог Пиве /46/, рођеног у Горажду, као и Миће Јовичића званог Сплића и Црни /54/, рођеног у Винковцима.

Оптужене терете да су у својству припадника Вишеградске бригаде Војске Републике Српске починили ратни злочин против цивилног становништва.

Како се наводи у оптужници, након заустављања воза, отето је 20 жртава, 18 лица бошњачке националности углавном са подручја Санџака, држављана Србије и Црне Горе, једно лице хрватске националности и једно лице арапског поријекла.

Након отмице, жртве су одведене у школу у мјесту Прелово код Вишеграда, послије превезене до мјеста Мушићи гдје су убијене а њихова тијела бачена у ријеку Дрину.

Након рата, пронађени су и идентификовани посмртни остаци четири жртве док се за посмртним остацима осталих још трага.

Тужилаштво БиХ провело је темељну истрагу и остварило значајну сарадњу са колегама из Тужилаштва за ратне злочине Србије, која је резултирала оптужницом против 10 лица у БиХ, а у Србији је прије два мјесеца подигнута оптужница и води се поступак против пет лица оптужених за злочин у Штрпцима.

Интензивна и професионална сарадња тужилаштава у БиХ и Србији, резултирала је покретањем и интензивирањем истрага и подизањем оптужница 22 године након почињеног злочина.

Тужилаштва двије земље имала су подршку и добру сарадњу са породицама жртава овог злочина, који већ дуже од двије деценије трагају за истином о њиховим најближима и њиховим посрмтним остацима.

Тужилаштво БиХ у оптужници предлаже саслушање 51 свједока, а уз оптужницу је приложено више од 100 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.