latinica  ћирилица
13/04/2015 |  12:09 | Аутор: РТРС

Експанзија женског фудбала у Српској и БиХ

У протеклом периоду на простору Босне и Херцеговине дошло је до експанзије женског фудбала.

Тренутно постоје чак 32 региствована клуба, иако их је до прије неколико година било 12.

Премијер лига БиХ броје осам клубова, а међу њима је и ЖФК "Радник Етно село Станишићи" из Бијељине. Иако су међу најмлађим екипама у лиги, то их не спрјечава да из утакмице у утакмицу показују раскошан таленат.

Драган Јефтић након много година проведених у мушком фудбалу, одлучио је прије пет година да оснује женски фудбалски клуб. Након двије године играња у Првој лиги Републике Спрске избориле су пласман у Премијер лигу БиХ, гдје се и данас налазе и то на средини табеле.

"Док сам био на мјесту спортског директора ФК Радник, те дјевојчице су долазиле са том идејом. Оснивање клуба је била прије свега њихова идеја, а ја сам ту био особа која их је подржала, и сада сам све више и више заљубљеник у женски фудбал,а дјевојке ће имати подршку од мене и у наредном периоду", рекао је спортски директор и тренер ЖФК "Радник Етно село Станишићи" Драган Јевтић.

С бзиром да је екипа једна од најмлађеих у лиги, циљ је опстанак у друштву најбољих и развој младих талената којих на нашим просторима има много. Екипа треутно броји 25 сениорки, док је у погону још 15 кадеткиња.

"Од малих ногу играм фудбал, играла сам прије са дјечацима у Бродцу, гдје смо биле регистроване моја другарица и ја, и тако је све почело. То је био најљепши дио нашег дјетињства", рекла је Маријана Вржић.

"Неки људи осуђују нас дјевојке које играмо фудбал, али нема потребе то да раде. Женски фудбал је у експанзији, и спорт је као и женски рукомет или одбојка, и данас нема никакве дискриминације полова у спортовима. Ружно је од народа како се понаша према дјевојкама које тренирају фудбал, осуђују нас и сматрају мушкобањастим дјевојкама, што свакако нисмо. На терену играмо грубо, као и мушкарци, док смо ван терена праве дјевојке", рекла је капитен екипе Ања Стевић.

Ако Валентину Шакотић упитате ко су јој узори, он ће одговорити Кристијано Роналдо и Алекс Морган. За Роналда нема ко није чуо, док Алекс познају љубитељи женског фудбала. Валентина фудбал обожава од малих ногу, заједно са тренером Драганом Јевтићем, члан је женске А репрезентације Босне и Херцегобвине, за коју каже да не заостаје пуно за врхунским селекцијама.

"Наравно да има разлике у квалитету када БиХ поредимо са неким развијем земљамакао што су Нјемачка или Француска, али оно што мене радује јесте да смо сада на турниру играле 3:3 са Француском, велесилом која има све услове за рад. У посљедње двије, три године квалитет женског фудбала у БиХ је заиста напредовао,а нама треба неко ко ће то да испрати", река ла је Валентина Шакотић.

Како у клубу, тако и у репрезентацији, овим младим дјевојкама које вриједно тренирају, уз минималне услове, потребна је велика подршка. Валентина је примјер да смо веома талентована нација, а Јевтић додаје да мрежу женског фудбала треба развити до те мјере да свака дјевојчица која има жељу да игра професионално, аматерски или рекреативно има ту могућност.