latinica  ћирилица
13/04/2015 |  11:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Благодатни огањ на Косову и Метохији (ВИДЕО)

Благодатни огањ, који је у Београд стигао из Јерусалима, унесен је у манастир Грачаница, гдје га је дочекао велики број вјерника, директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.
Грачаница - Благодатни огањ - Фото: СРНА
Грачаница - Благодатни огањФото: СРНА

Огањ су у манастир донијели помоћник директора владине Канцеларије за Косово и Метохију Душан Јововић, у пратњи представника СПЦ, а од јутрос епископ Теодосије служи литургију.

Послије завршетка литургије Благодатни огањ, како је најављено, биће пренесен у Пећку патријаршију и у манастире Високи Дечани и Сопоћани, гдје ће такође бити организован дочек и служење литургије.

Благодатни огањ, пламен са Христовог гроба у Јерусалиму, стигао је у суботу, 11. априла у Србију, праћен државно-црквеном делегацијом, а свечани дочек огња организован је у Храму Светог Саве у Београду.

Поред Благодатног огња, из Јерусалима су донесена и два часна крста, што представља наставак традиције њиховог доношења која је започета са благословом патријарха Павла 2006. године.

Огањ, који називају и највећим чудом у Јерусалиму, појављује се сваке године уочи Ускрса, приликом молитве патријарха јерусалимског Теофила, у цркви Христовог Васкрсења.

Ђурић: Србија има двије престонице-Београд и Косово и Метохију

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је у Грачаници да Србија има двије престонице - једна у Београду, а друга је српско Косово и Метохија.

"Друга престоница је Косово и Метохија, Пећка патријаршија, Грачаница, епархија Рашко-призренска... чије су светиње заједно са народом посијане по читавом Косову", рекао је Ђурић послије литургије у манастиру Грачаница и уношења Благодатног огња из Јерусалима.

Ђурић је указао да је празник Христовог васкрсења, који се обиљежава и у Грачаници, прилика за подсјећање на празник васкрсења, његову симболику и значење, а нарочито у овом тешком времену.

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије рекао је да празник сваке године народу на Косову и Метохији доноси радост.
"Ми који смо распети са Христом, ми и васкрасавамо са Христом, нарочито на Косову и Метохији", рекао је Теодосије.

Благодатни огањ у Пећкој Патријаршији и у Високим Дечанима

Благодатни огањ, који је на Велику суботу донесен из Јерусалима у Београд, стигао је данас у Пећку патријаршију и у манастир Високи Дечани на Косову и Метохији.

У Пећкој патријаршији Благодатни огањ дочекала је игуманија Февронија са сестринством, а у Високим Дечанима игуман Сава Јањић са монаштвом. У обје српске светиње на дочеку су били и вјерници.

Благодатни огањ донесен је јутрос на Косово, у манастир Грачаницу, гдје је у присуству неколико хиљада вјерника Његово преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије служио Свету архијерејску литургију.

У обраћању вјерницима владика Теодосије нагласио је да је Васкрс празник који сваке године доноси радост народу на Косову и Метохији.

"Ове године Васкрс је донео велику радост, нама који смо распети са Христом, нама који васкрасавамо са Христом, нарочито на Косову и Метохији", рекао је владика Теодосије.

Благодатни огањ донијели су из Београда помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Јововић и представници Српске православне цркве.

Из Високих Дечана Благодатни огањ ујутро ће бити пренесен у манастир Сопоћане, гдје ће Свету архијерејску литургију служити владика Теодосије.

Благодатни огањ ће из Сопоћана бити испраћен у Црну Гору.