latinica  ћирилица
13/04/2015 |  11:31 | Аутор: СРНА

БиХ од наредне године члан Извршног одбора УНИЦЕФ-а

БиХ изабрана је за чланицу Извршног одбора УНИЦЕФ-а за период од 2016. до 2018. године на сједници Економског и социјалног савјета УН у Њујорку, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

"БиХ, преко Сталне мисије при УН у Њујорку, наставља тренд запаженог дјеловања у сједишту УН у области заштите људских права, по коме је већ одавно постала препознатљива, како у његовим главним органима, тако и функционалним тијелима и комисијама", наводи се у саопштењу.

Ове године БиХ је чланица Комисије УН за изградњу мира, Ентитета за равноправност полова УН, Комисије УН за статус жена и Комитета УН за конференције, а од 1. јануара наредне године листа се проширује чланством у Извршном одбору УНИЦЕФ-а.

БиХ је поднијела кандидатуру за чланство у Економско-социјални савјет за период 2017-2019, који је главни орган УН за питања економског и социјалног развоја, те се активно припрема за изборе који ће бити одржани у јуну 2016. године у Њујорку.

У саопштењу се додаје да БиХ овим потврђује пуну спремност да активно учествују у расправи и одлучивању о свим глобалним питањима, почев од питања мира и безбједности кроз Савјет безбједности УН, преко питања људских права кроз Савјет УН за људска права, питања одржања и изградње мира кроз Комисију УН за изградњу мира, па до питања глобалног економског развоја кроз Економско-социјални савјет.