latinica  ћирилица
13/04/2015 |  11:29 | Аутор: СРНА

Ђокић: Јачати привредну сарадњу са Русијом

Министар ндустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић сматра да ће се питање изградње руског гасовода у региону југоисточне Европе рјешавати у пуној сарадњи са Србијом, јер је то једина могућност рјешавања и питања учешћа и Српске у овом пројекту.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Упркос томе што је пројекат Јужни ток дошао у кризу, ми се надамо да постоје рјешења. И даље смо веома заинтересовани да будемо дио пројеката којим би се овај регион обезбиједио руским гасом - рекао је Ђокић за часопис "Енергетика и индустрија Русије".

Он је додао да је Република Српска до сада показала да у економском, али и политичком смислу, Русију доживљава као партнера и пријатеља, која је, послије Србије, други инвеститор у Српској. Нагласио је да је Русија велика земља, а самим тим и велико тржиште, које отвара и бројне могућности за сарадњу.

- Постоји посебан интерес за пласман производа из области дрвне и металне индустрије, електроенергетске опреме, машина и алата, мотора, мјењача и њихових компоненти, електронске опреме, производа и услуга из намјенске војне индустрије. Прехрамбено-прерађивачка индустрија и аграрна привреда у цјелини сигурно могу да пронађу добре партнере у Русији - рекао је Ђокић.

Подсјетио је на руске инвестиције у изградњу Термоелектране Угљевик 3, као и на чињеницу да је компанија Зарубежњефт, која је власник Нафтне индустрије Републике Српске од 2007. године, у овај привредни субјекат уложила око 300 милиона долара и сада запошљава 3.000 радника, што је јак ослонац привреди Српске.

- Такође, руски инвеститори, компаније Зарубежњефт и Гаспром, путем заједничке фирме Јадран нафтагас успјешно настављају пројекат истраживања и експлоатације нафте и гаса у Српској укупне вриједности 345 милиона КМ. Руски бизнисмен Олег Бурлаков реализује пројекат покретања рудника мрког угља и бентонита у околини Новог Града процијењене инвестиције од око 23,5 милиона КМ - навео је министар.

Према његовим ријечима, уз помоћ руске инвестиције у Источном Сарајеву успјешно је настављена производња електроенергетске опреме високих напона која се може пласирати на домаће и извозна тржишта.