latinica  ћирилица
13/04/2015 |  11:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Најмање 23 особе страдале у пожару у Сибиру (ВИДЕО)

Најмање 23 људи је страдало укључујући једно дијете, а 393 лица су повријеђена у пожарима који су захватили насељене дијелове Републике Хакасија у Источном Сибиру, саопштило је Министарство здравља Хакасије.
Република Хакасија - пожар - Фото: AP
Република Хакасија - пожарФото: AP

Рано јутрос угашени су пожари у свих 38 села у том подручју уз помоћ авиона и 6.000 ватрогасаца пошто је причињена материјална штета од око пет милијарди рубаља (94 милиона долара), рекао је предсједавајући Владе Републике Хакасија Виктор Зимин, пренијела је агенција АП.

И главни инспектор за надзор пожара руског Министарства за ванредне ситуације Борис Борзов тврди да су пожари угашени и да је 1.205 кућа спаљено у 38 насељених мјеста, јавила је руска агенција Тас с.

"Сви пожари на територији Хакасије данас су угашени, али ватрогасци ће остати тамо. Они су и даље на дужности да би спријечили нове пожаре", навео је Борзов.

Пожари у јужном Сибиру избили су због неконтролисаног паљења суве траве послије зимске сезоне, саопштиле су локалне агенције за спровођење закона. Локалне власти су увеле ванредно стање у Републици, пошто су јуче добили инструкције из Москве да уведу посебан режим заштите од пожара у Сибиру када је ватра захватила стамбене зграде у Хакасији.

Метеоролози су најавили топло и суво вријеме не само у јужном Сибиру, већ и на Далеком истоку, у подручјима Волге и Урала и у централној Русији па су људи почели да пале траву на њиховим парцелама и ватра се прошира на пољопривредно земљиште и пашњаке који су спаљени, а затим и на насељена мјеста, наводи Тас с.