latinica  ћирилица
13/04/2015 |  10:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Ле Пен се повукао из регионалних избора

Оснивач француске партије Национални фронт Жан-Мари Ле Пен објавио је данас да се повлачи из учешћа на регионалним изборима, након свађе са кћерком Марин, која предводи ту десничарску странку.

Марин Ле Пен је у петак најавила да ће се њен отац појавити пред страначком дисциплинском комисијом због контроверзних коментара о холокаусту, као и да би требало да размисли о напуштању политике, пренијела је агенција АФП.

Драматичан сукоб унутар породице Ле Пен је постао јаван прошле недјеље када је Марин Ле Пен оптужила свог оца да је починио "политичко самоубиство" када је изјавио да су нацистичке гасне коморе "историјски детаљ" и позвао на ближе односе са Русијом да би се заштитио "бијели свијет".

Марин Ле Пен је такође позвала 86-годишњег оца да "потврди своју мудрост, извуче поуке из проблема који је сам направио и можда се одрекне својих политичких одговорности".

Жан-Мари Ле Пен је у данашњој изјави листу "Фигаро" рекао да се неће кандидовати на регионалним изборима у једној изборној јединици на југоистоку Француске, "иако мислим да сам најбољи кандидат Националног фронта".

На питање ко би требало да се кандидује у тој јединици умјесто њега, Жан-Мари Ле Пен је навео своју унуку Марион Марешал - Ле Пен (25), нову звијезду Националног фронта чији се друштвени ставови сматрају конзервативнијма од ставова њене тетке Марин.

Челница Националног фронта је јуче изјавила да ће се на састанку странке 17. априла успротивити учешћу свог оца на регионалним изборима у децембру, наговјештавајући велики партијски и породични раскол.

Жан-Мари Ле Пен, оснивач Националног фронта, странке крајње деснице, прошле недјеље поновио је своје увјерење да су гасне коморе "само детаљ" Другог свјетског рата, што је у више наврата изјављивао током скоро три деценије, због чега је осуђиван за говор мржње.

Од како је преузела вођство над Националним фронтом 2001, Марин Ле Пен је настојала да странку учини прихватљивијом варијантом за већинско бирачко тијело.

Та статегија је помогла да Национални фронт заузме прво мјесто на изборима за Европски парламент у Француској прошле године и узме четвртину гласова бирача у првом кругу локалних избора прошлог мјесеца.