latinica  ћирилица
13/04/2015 |  09:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Шведска: Ријешена мистерија "руске" подморнице

Непознато страно пловило за којим је Шведска морнарица прошле јесени трагала у водама близу Стокхолма је, како се сада испоставило, заправо био теретни брод, изјавио је шведски адмирал Андерс Гренстад.
Шведска војска патролира Стокхолмским архипелагом - Фото: REUTERS
Шведска војска патролира Стокхолмским архипелагомФото: REUTERS

У то вријеме су шведски медији писали да морнарица трага за руском подморницом, за коју се вјеровало да се налази на подручју потраге, али никад није нађена, подсјећа руски сајт Раша тудеј.

Гренстад је за шведску новинску агенцију ТТ изјавио да је оно за шта се сматрало да је пловило или страна подморница заправо био само теретни брод.

Шведска морнарица је у документима о истраживачкој мисији покренутој због неидентификованог пловила примјећеног у Стокхолмском архипелагу сада промијенила израз "вјероватна подморница" у "пловило које није подморница".

Свеопшта потрага за мистериозном руском подморницом је послужила шведском Министарству одбране да оправда повећање издвајања за одбрану за период између 2016. и 2020. од шест милијарди круна (696 милиона долара).

Драма је започела кад је један фотограф-аматер послао шведском Министарству одбране фотографију наводног подводног пловила непознатог поријекла. Шведске власти су у октобру 2014. покренуле интензивну једнонедјељну потрагу због сумње у могућу "страну подводну активност" у Балтичком мору близу Стокхолма.

Шведски медији су током праћења приче спекулисали да морнарица њихове земље заправо тражи подморницу у Балтику, која наводно припада Русији, подсјећа РТ, додајући да су званичници морнарица обје земље читаво вријеме негирали да у томе има истине.

Комплетан извјештај о операцији потраге за неидентификованим пловилом ће бити објављен до љета, објавио је шведски лист "Свенска Дагбладет".