latinica  ћирилица
13/04/2015 |  09:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Шест лица погинуло, 121 повријеђено у пожарима у Сибиру (ВИДЕО)

Шест људи је страдало, а 121 особа повријеђена је у пожарима које су захватили насељене дијелове Републике Хакасија у источном Сибиру, изјавио је главни инспектор за надзор пожара руског Министарства за ванредне ситуације Борис Борзов.
Пожар у Русији - Фото: РИА Новости
Пожар у РусијиФото: РИА Новости

"Према прелиминарним извештајима, шест људи је погинуло и 121 особа је повријеђена", потврдио је Борзов и додао да је 1.205 кућа спаљено у 38 насељених мјеста, јавила је руска агенција Тас с.

Сви пожари су угашени у Хакасији, Републици у источном Сибиру, тврди Борзов пошто су пожари захватили 42 насеља у Републици током јучерашњег дана. "Све пожари на територији Хакасије данас су угашени, али ватрогасци ће остати тамо. Они су даље на дужности да би спријечили нове пожаре", навео је Борзов.

Пожари у јужном Сибиру избили су због неконтролисаног паљења суве траве послије зимске сезоне, саопштиле су локалне агенције за спровођење закона.

Локалне власти су увеле ванредно стање у Републици, пошто су јуче добили инструкције из Москве да уведу посебан режим заштите од пожара у Сибиру када је ватра захватила стамбене зграде у Хакасији.

Метеоролози су најавили топло и суво вријеме не само у јужном Сибиру, већ и на Далеком истоку, у подручјима Волге и Урала и у централној Русији па су људи почели да пале траву на њиховим парцелама и ватра се прошира на пољопривредно земљиште и пашњаке који су спаљени, а затим и на насељена мјеста, наводи Тас с.