latinica  ћирилица
13/04/2015 |  09:15 | Аутор: РТРС

Заниери у тродневној посјети БиХ

За БиХ 2015. је година обиљежавања двадесет година мира, која подсјећа да је очување мира и стабилности дуготрајан подухват, те да се мора наставити борба за толеранцију и компромис, наводи генерални секретар ОЕБС-а, Ламберто Заниери који данас долази у посјету БиХ.
Ламберто Занијер - Фото: ТАНЈУГ
Ламберто ЗанијерФото: ТАНЈУГ

Заниери је навео да ће се током предстојеће тродневне посјете БиХ састати с представницима новоизабраних власти, те  посјетити Сребреницу.

Рекавши за БиХ да је држава с огромним потенцијалом која се налази у срцу западног Балкана, Заниери је потврдио и ријечи предсједавајућег ОЕБС-а Ивице Дачића, о значају позитивног плана и програма за будућност региона.

- Охрабрен сам чињеницом да су власти позитивно реаговале на нову иницијативу Европске уније и да је њихов труд награђен деблокирањем Споразума о стабилизацији и придруживању. Економски и друштвени развој је од кључног значаја, те ургирам на власти да приступе изради националне стратегије за економске и друштвене реформе. Ово је посебно важно у контексу великих друштвених немира и прошлогодишњих катастрофалних поплава - навео је Заниери.

Према његовим ријечима, регионална сарадња никада није била важнија, а БиХ може имати кључну улогу у трансформацији регије. Западни Балкан може успјети само као регија, а никако као неповезана група држава, сматра званичник ОЕБС-а.

Заниери је истакао и актуелну борбу против тероризма и осудио прикључење страних бораца терористима. Навео је да то није изазов само за БиХ, него да је ријеч о глобалној пријетњи која се може ефикасно превазићи само сарадњом. У вези с тим, подржао је што је БиХ усвојила строге прописе у тој области.

Мисија ОЕБС-а у БиХ наставиће да пружа подршку БиХ у овој и другим областима, јача демократско управљање и остваривање људских права, промовише економску и друштвену равноправност и реформу образовања, те доприноси стварању одрживог и стабилног безбједносног сектора, истакао је Заниери.