latinica  ћирилица
13/04/2015 |  09:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Штајнмајер: Ући у нову фазу примјене споразума из Минска

Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер позвао је Русију и Украјину да пређу на нову фазу спровођења споразума из Минска, уочи преговора о њиховој имплементацији, заказаних за данас у Берлину.
Франк-Валтер Штајнмајер - Фото: AP
Франк-Валтер ШтајнмајерФото: AP

"Очекујемо и од Москве и од Кијева да уђу у сљедећу фазу спровођења споразума из Минска", рекао је Штајнмајер и подсјетио да та фаза подразумијева "припреме за локалне изборе у областима које држе сепаратисти, али и приступ хуманитарним организацијама и реконструкцију у источној Украјини".

Штајнмајер је у интервјуу за лист "Велт", рекао да постоји напредак кад је ријеч о повлачењу тешког наоружања, као и у дјеловању посматрача ОЕБС-а у источној Украјини, али да "то није довољно", пренио је АФП.

У Берлину ће вечерас бити одржано савјетовање о украјинској кризи, на које је шеф њемачке дипломатије позвао колеге из Француске, Украјине и Русије. Циљ сусрета је, како је најављено, примјена споразума из Минска.

У уторак и сриједу ће у њемачком граду Либеку бити одржан сусрет шефова дипломатија држава Групе Г7 и тамо ће, како истичу медији, напетости између Украјине и Русије, такође, бити на дневном реду.