latinica  ћирилица
13/04/2015 |  09:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Кукан: Не допадају ми се Рамине изјаве

Предсједник парламентарне групе за Србију у ЕП Едвард Кукан рекао је да је "постао нервозан" када је "чуо шта је албански премијер Еди Рама говорио о уједињењу Косова и Албаније", истакавши "да му се не допадају такве изјаве".

У разговору за Блиц", Кукан је навео да односи Србије и Русије директно не утичу на преговоре Београда са ЕУ, али да утичу све политичке одлуке и понашања, као и генерална слика о земљи. "Није тачно да годину дана након што земља постане кандидат све крене да се дешава, јер све мора да прође скрининг, и то ће се десити убрзо. Ваш посао ће се ускоро исплатити", поручио је Кукан и додао да се нада да ће то бити ове године.

Он је истакао да у ЕП не постоји никакав писани документ гдје се захтијева да Србија призна Косово.

На питање да ли је за Србију проблем то што учествује у Москви на војној паради 9. маја, Кукан је рекао да је то њена одлука и да Србији нико не може рећи шта да ради. "Али, ако тамо нико из ЕУ не иде осим Војске Србије, то ће сигурно бити негдје поменуто или забиљежено од неких држава чланица", али да не треба због тога очекивати озбиљне посљедице.

На питање може ли Србија да буде неутрална када су у питању ЕУ и Русија, Кукан је рекао да лично мисли да је "данас немогуће бити неутралан". "Не видим предност тога да будете нечији 'мост', јер кад се нешто деси, мостови обично страдају први", рекао је предсједник парламентарне групе за Србију у ЕП.