latinica  ћирилица
13/04/2015 |  08:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама ускоро уклања Кубу са црне листе?

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је за телевизију Си-Би-Ес да ће предсједник Барак Обама у року од неколико дана одлучити да ли да уклони Кубу са црне листе земаља које спонзоришу тероризам, али није открио шта ће Обама предложити.

Обама је у недјељу имао историјске разговоре с кубанским предсједником Раулом Кастром, на маргинама самита у Панами, чиме је отворен пут за нормализацију односа двије земље, што је изгледало незамисливо за генерације Кубанаца и Американаца, подсјећа АФП.

Кастро је рекао да су предсједник Обама и он спремни да разговарају о "осјетљивим" питањима, укључујући људска права и слободу медија, тврдећи да "све може бити на столу" и нагласио да двије земље имају оно у чему се слажу и оно у чему се не слажу.

Међутим, кубански предсједник је изјавио да преговори о поновном успостављању дипломатских односа двије земље захтијевају много стрпљења.

Два лидера су најавила у децембру прошле године да ће покушати да поново успоставе дипломатске односе које је Вашингтон прекинуо 1961. и од тада је Обама подигао "рампе" које је односе на слободу путовања и трговине са Кубом.

Међутим, амерички Конгрес и даље кочи нормализацију односа двије земље и уклањање Кубе са америчке листе држава које спонзорише тероризам.


Куба је на ту листу стављена први пут 1982. године, јер је пружила уточиште сепаратистима ЕТА и колумбијским побуњеницима из групе ФАРЦ.