latinica  ћирилица
13/04/2015 |  08:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Најмање 14 мртвих у два напада на Синају

У два бомбашка напада египатских џихадиста лојалних Исламској држави, на Синају је убијено најмање 14 људи, укључујући 11 припадника безбједносних снага.
Напад у Египту - Фото: AFP
Напад у ЕгиптуФото: AFP

"Синајска провинција Исламске државе", раније Ансар Бејт ал-Макдис, која се завјетовала на оданост екстремистичкој Исламској држави, преузела је одговорност за нападе.

У једном од напада, погинуло је шест египатских војника, а двојица су рањена. Њихово возило наишло је на бомбу постављену на пут на сјеверу Синајског полуострва, које је постало упориште "Синајске провинције Исламске државе".

У бомбашком нападу близу града Шеик Зувејда погинуо је официр и четири војника, прецизирали су званичници. Неколико часова касније, аутомобил с експлозивом, који је возио бомбаш самоубица, улетио је у полицијску станицу у граду ел-Ариш, а у нападу је погинуло осморо људи, док је 45 рањено, пренио је АФП. Међу погинулима су петорица полицајаца и један цивил, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Египатске снаге безбједности често су биле мета напада након свгавања исламистичког предсједника Мохамеда Морсија 2013. и жестоког обрачуна власти са његовим присталицама.

За неке од најсмртоноснијих напада, одговорност су преузеле група Ансар Бејт ал-Макдис, која је промијенила име у "Синајска провинција ИД" прошле године пошто се заклела на вјерност ИД, као и група која себе зове Анџад Миср или Војници Египта.