latinica  ћирилица
13/04/2015 |  07:42 | Аутор: novosti.rs

Подгорица сједиште нове регионалне лиге

Националне федерације из земаља бивше СФРЈ прошле сриједе добиле су налог ФИБА да формирају ново регионално такмичење чија би организациона структура требало да буде позната за мање од мјесец дана.

 Тада, наиме, истиче рок договорен од обје стране на састанку у Женеви.

Незванично, договорено је да сједиште Лиге буде у Подгорици, која је на "средини" између Србије и Хрватске, двије главне кошаркашке полуге у региону. Засад остаје непознато ко ће бити први човјек Лиге (директор или комесар). Прва идеја је био Дејан Лекић, генерални секретар Кошаркашког савеза Македоније, али сада постоји велика могућност да се именује неко из црногорског кошаркашког кадра.

Према предвиђеном плану, првак новог регионалног шампионата изборио би директан пласман у елитно европско такмичење, које би у међувремену ФИБА требало самостално да формира, или бар да нађе заједнички модус са Евролигом, што је у овом тренутку мало вјероватно. Како се не би поново миноризовао значај домаћих такмичења, шампиони Србије и Хрватске би имали по једно мјесто у квалификацијама за европску елиту. Уколико би се десило да је шампион региона у исто вријеме и првак државе, у квалификације би ишао национални вицешампион.

Још није познато како би се тимови из региона "пробијали" ка осталим европским такмичењима, јер уз Евролигу која је је главни камен спотицања ЕКА (власник евролигашког такмичења) и ФИБА, постоје још Еврокуп и Еврочеленџ. По некима су три континентална такмичења превише, па се чека крај рата ФИБА и Евролиге, да би се размотрила могућност својеврсног спајања Еврокупа и Еврочеленџа и на који начин.