latinica  ћирилица
31/03/2015 |  16:53 | Аутор: СРНА

Сједница о потврђивању Владе ФБиХ

У Сарајеву је почела сједница Представничког дома Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ на којој би требало да буде потврђена нова федерална влада.

Сједница је почела нешто послије 16.30 часова.

Влада ФБиХ требало је да буде потврђена 19. марта, али је потпредсједник ФБиХ Милан Дуновић тада повукао сагласност на избор нове владе због неиспуњења минималне заступљености конститутивних народа.

Тај проблем је разријешен тако што се кандидат Демократског фронта за министра рада и социјалне политике Милан Мандиловић изјашњава као припадник "осталих", а не као Србин, чиме је, у основи, одблокиран процес формирања власти на нивоу ФБиХ.

Потпредсједници ФБиХ Дуновић, али и Мелика Махмутбеговић, и предсједник ФБиХ Маринко Чавара нешто прије 15.00 часова потписали су одлуку о именовању, чиме су отклоњене препреке да Представнички дом Парламента ФБиХ данас потврди нову Владу ФБиХ.

Кандидат за премијера Владе ФБиХ је Фадил Новалић из СДА, а из исте странке су и кандидати за министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Шемсудин Дедић, министра унутрашњих послова Аљоша Чампара, министра за избјеглице и расељена лица Един Рами, министра развоја, предузетништва и обрта Амир Зукић, те кандидат за министра образовања и науке Елвира Ћемаловић-Дилберовић.

Из СДА је и кандидат за министра бораца и инвалида Салко Букваревић, док ХДЗ БиХ даје кандидате за министра финансија Јелку Миличевић, здравства Вјекослава Мандића, саобраћаја и комуникација Дениса Ласића, културе и спорта Зору Дујмовић, просторног уређења Јожу Мартића, те правде Мату Јозића.

Кадар ДФ-а у новој влади ФБиХ биће на позицији министра енергије, рударства и индустрије Реуф Бајровић, екологије и туризма Сњежана Солдат, трговине Александар Реметић, те рада и социјалне политике Милан Мандиловић.