latinica  ћирилица
31/03/2015 |  14:52 | Аутор: СРНА

Представнички дом о именовању Савјета министара БиХ

Хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем је дневном реду потврђивање именовања министара, замјеника министара и замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ почела је у Сарајеву.

Прије почетка сједнице одржана је сједница Комисије за припрему избора Савјета министара БиХ која је, након размотрених извјештаја Централне изборне комисије и Агенције за истраге и заштиту БиХ о извршеној провјери кандидата за министре и замјенике министара, дала препоруку за њихово потврђивање.

Препорука је дата за све канидате за министарске и позиције замјеника министара изузев за мјесто замјеника министра комуникација и транспорта будући да за кандидата за ово мјесто, Сашу Далипагића /ХДЗ БиХ/, Централна изборна комисија и Агенција за истраге и заштиту нису извршиле потребне провјере.

Сједници присуствује предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић.

15.46 КРИТИКЕ ОПОЗИЦИЈЕ НА ИМЕНОВАЊЕ САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ

Посланици опозиције у Представничком дому Парламентарне скупштине упутили су низ примједби на начин формирања Савјета министара БиХ, од којих се највећи дио односи на чињеницу да у предложеном саставу Савјета министара нема никога из реда "осталих", на недовољну заступљеност жена, те на процес кашњења именовања Савјета министара БиХ.

Посланик СДП-а БиХ Саша Магазиновић рекао је да је за ову странку незаконита Одлука о именовању министара и њихових замјеника у Савјету министара БиХ, те замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ, коју је прије расправе Представничком дому на усвајање предложио предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Према његовим ријечима, Одлуком је упућена и ружна порука онима који се у БиХ изјашњавају као "остали", јер њихових представника нема у предложеној Одлуци.
Он сматра да је формирање овог сазива Савјета министара БиХ лоше кренуло и због кашњења у конституисању.

Његов страначки колега Денис Бећировић сматра да овај састав СM БиХ нема јасан програм шта и како радити.

Заим Бацковић из Босанске патриотске странке упитао је Звиздића зашто нису прочитана имена свих 10 замјеника министара.

Он је констатовао да је у предложеном Савјету министара БиХ мање од 10 одсто жена, иако је законима предвиђено да то буде 40 одсто, на што су указали и остали посланици опозиције.

Мирсад Џонлагић из Савеза за бољу будућност /СББ/ БиХ најавио је да посланици ове странке неће подржати овај приједлог састава Савјета министара БиХ, али да ће, уколико буде изабран, убудуће бити веома строги критичари.

Диана Зеленика из ХДЗ-а 1990 истакла је да се владајућа коалиција пола године бавила подјелама фотеља, а не програмима, те да су предложени некомпетентни министри, посебно кад је ријеч о правосуђу.

Дамир Арнаут из СББ-а рекао је да је ово највеће кашњење формирања Савјета министара БиХ и да ништа не указује да је ријеч о програмској коалицији него математичкој.