latinica  ћирилица
31/03/2015 |  14:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Понавља се суђење "Шакалима" за злочине у Ћушкој

Апелациони суд у Београду укинуо је у цијелости пресуду којом је девет припадника паравојне формације "Шакали" било осуђено на укупно 106 година затвора због злочина над албанским цивилима у селима Ћушка, Захач, Павлан и Љубенић, на Косову и Метохији 1999. године, а двојица ослобођена оптужби

Истим рјешењем, којим је уважио жалбе тужиоца за ратне злочине, окривљених и њихових бранилаца, суд је наложио да им се суђење понови, саопштио је Апелациони суд. По закључку Апелационог суда првостепена пресуда је захваћена битним повредама одредаба кривичног поступка, јер изрека пресуде није разумљива у погледу одлучних чињеница и противријечна је сама себи.

У одговарајућим дијеловима образложења пресуде, како се додаје, нису дати ни разлози о одлучним чињеницама, како у погледу елемената кривичног дјела које је предмет оптужбе тако и у односу на психички однос окривљених према радњама извршења које су им стављене на терет, а разлози који су дати су нејасни и у знатној мјери противријечни. Због свега, и чињенично стање из првостепене пресуде је остало непотпуно утврђено па је морала бити укинута, наводи Апелациони суд.

Укинутом пресудом Одјељења за ратне злочине Вишег суда у Београду оптужени су били осуђени због убиства више од 120 цивила у селима Ћушка, Захач, Павлан и Љубенић, међу којима је најмлађа жртва  имала 19 година, а најстарија 87 година. Првооптужени Топлица Миладиновић био је укинутом пресудом осуђен на 20 година затвора, као и Милојко Николић и Дејан Булатовић. Ранко Момић је био осуђен на 15 година затвора, Срећко Поповић на 10, Абдуалх Сокић на 12 година, Синиша Мишић на пет година, а Славиша Кастратовић и Бобан Богићевић на по двије године. Оптужби су били ослобођени Радослав Брновић и Вељко Корићанин.

Злочин је почињен током априла и маја 1999. године, а у оптужници се наводи да операција у селима у којима су извршена убиства није имала никакав директан војни циљ. Како се наводи, припадници Шакала су при извршењу показали изузетну суровост, бруталност, безосећајност и безобзирност. Сумња се да је главни циљ био протјеривање Албанаца из датог подручја, и да су том приликом од жртава одузимане драгоцјености и личне исправе.