latinica  ћирилица
31/03/2015 |  13:27 | Аутор: СРНА

Ђентилони: Испуњени услови да ЕК отвори поглавља

Италијански министар спољних послова Паоло Ђентилони рекао је данас да је Италија потпуно сигурна да процес европских интеграција Србије треба да иде корак напријед, те да постоје сви услови да Европска комисија у наредним мјесецима донесе одлуку о отварању поглавља.
Шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони  са шефом дипломатије Србије Ивицом Дачићем - Фото: ТАНЈУГ
Шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони са шефом дипломатије Србије Ивицом ДачићемФото: ТАНЈУГ

Ђентилони је, након разговора са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем, нагласио да Италија цијени оно што је Београд урадио у оквиру дијалога са Приштином и додао да очекује да то буде препознато.

- Не можемо да задржавамо овај процес, јер је Србија преузела обавезе и ради на њиховом испуњавању. Вјерујем да постоје сви услови да Европска комисија у наредним мјесецима донесе одлуку о отварању поглавља - рекао је Ђентилони на заједничкој конференцији за новинаре са Дачићем у Београду.

Он је оцијенио да Београд и Рим имају одличне политичке и економске односе, те нагласио да би ускоро требало да буде одржана заједничка сједница двију влада.

- Италија је први економски партнер Србије и субјекат који је највише подржава на путу ка ЕУ - поручио је Ђентилони и најавио да ће  предсједник Италије Серђо Матарела 25. маја доћи у посјету Београду.

Дачић је истакао да ће Србија испуњавати све што је потписано у Бриселском споразуму и што је предвиђено планом имплементације, али да не може бити одговорна ако неко поставља нове услове.

- Овдје је сада ријеч о политичкој процјени држава чланица да ли постоје политички услови да се таква одлука донесе. Њемачка сматра да се не могу отворити друга поглавља док се не отвори поглавље 35 које је у вези са Косовом - рекао је Дачић.