latinica  ћирилица
31/03/2015 |  12:08 | Аутор: Агенције

Пољска, Чешка, Холандија и Њемачка на удару оркана

Сњежна олуја погодила је Чешку, Пољску, Холандију, а касније данас и Њемачку. Обустављен је саобраћај на амстердамском аеродрому, ротердамској луци, а вјетар је превртао камионе на путевима у Пољској.

Прољетна олуја захватила је данас Холандију, а вјетар брзине 120 километара на час, због чега је амстердамски аеродром "Шипол" отказао летове, а два терминала за бродове затворена су у луци Ротердам. Снажни удари вјетра, који долазе са Сјеверног мора, отежавају саобраћај широм земље, а метеоролози су објавили црвени метеоаларм за сјеверне и обалске области.

У Ротердаму су због затварања лука бродови приморани да чекају на отвореном мору.Недалеко од луке Влисинген власти се припремају да ослободе теретни брод дужине 300 метара, који се насукао недалеко од границе са Белгијом. Посада није угрожена, саопштили су званичници.

Вјетар орканске јачине који преврће и камионе и неочекивана прољетна мећава изазвали су хаос у саобраћају у Пољској и Чешкој, а због наноса снијега привремено је затворен и један од аутопутева у Чешкој. Невријеме је захватило западне и јужне области Пољске на границама са Чешком. Близу Вроцлава удар вјетра преврнуо је на бок велики ТИР камион, те срушио један од зидова на градилишту новог хотела Хилтон. У неколико мјеста оштећени су кровови на кућама.

Велика олуја захватила је и Њемачку, гдје се очекују удари вјетра брзине до 160 километара на час. Метеоролози упозоравају да би ово могла да буде највећа олуја у Њемачкој у посљедњих неколико година.

Око 40 летова отказано је на аеродрому у Франкфурту, а једна писта је потпуно затворена. Жељезница је објавила да је обуставила саобраћање возова у централној покрајини Сјеверна Рајна Вестфалија.

У Британији је измјерен вјетар брзине преко 150 километара на час, а један велики мост на ријеци Темзи био је затворен неколико часова због лошег времена, усљед чега су настале саобраћајне гужве. 

Оркански вјетрови синоћ су протутњали Пољском и Чешком, а најкритичније је било на западу Чешке на граници са Њемачком, што је довело до привременог прекида саобраћаја на аутопуту. Снијег је мјестимично смањио видљивост на путу на 30 метара. Снијег и вјетар у ударима орканске јачине изазвали су хаос и на сјеверу и сјевероистоку земље у граничним областима ка Пољској. Метеоролози у обје земље упозоравају да се смиривање невремена очекује тек сутра.