latinica  ћирилица
31/03/2015 |  12:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Анонимуси пријете Израелу "елетронским холокаустом"

Хакерска група Анонимуси запријетила је да ће сљедеће недјеље, 7. априла, у Израелу изазвати "електронски холокауст" како би "избрисала" ту земљу из сајбер простора.
Анонимуси пријете Израелу - Фото: Screenshot
Анонимуси пријете ИзраелуФото: Screenshot

Уз снимке сукоба у Гази, који је израелска војска назвала Операција заштитна ивица, најављује се: " Избрисаћеемо (Израел) из сајбер простора као што смо сваке године - 7. априла 2015. ће бити електронски холокауст".

На видео снимку под називом "Порука Анонимуса Израелу" се пријети обарањем сервера и вебсајтова који припадају влади, војсци и банкама, наводи британски "Индипендент" и наводи да се види човјек у одијелу с маском и чује се говор упућен "глупим ционистичким ентитетима".

"Враћамо се да вас поново казнимо за ваше злочине на палестинским територијама", гласи порука на енглеском језику с титловима на арапском.

"Све што видимо је наставак агресије, бомбардовања, убијања и отмица палестинског народа, као у прошлом рату против Газе 2014. године", додаје се у поруци и тврди да Анонимуси "неће сједити скрштених руку док стране земље ћуте и неће да одговоре на ужашне злочине против човјечности".

Види се, такође, поново изабрани израелски премијер Бењамин Нетанијаху у неком ратном брифинг центру и чује пријетња:
"Као што је обећано у ранијим нападима наставићемо да електронски нападамо док народ Палестине не буде слободан".

"Као што се показало у ранијим нападима наставићемо инвазију и нападе на ваше уређаје вебсајтове и личне податке", поручује се такође, уз оптужбу израелске владе за " бескрајна" кршења људских права, нелегално насељавање, убијење цивила и супротстављење међународном праву.

"Зато ће елитне сајбер јединице из цијелог свијета одлучити да се уједине у солидарности са палестинским народом против Израела као један ентитет да поремете и избришу Израел из сајбер простора", закључује се у поруци.

Анонимуси су покретали сајбер нападе на Израел у прошлости, почевши од 2012. године за вријеме сукоба у Појасу Газе.
Трећу годину заредом напад ће се догодити 7. априла, нешто више од недјељу дана уочи Дана холокауста, Јом Хашхоа, у Израелу.

Обавјештајни аналитичар из Групе Левантајн, са сједиштем у Тел Авиву, Бењамин Декер изјавио је за "Њузвик" да израелске власти не сматрају Анонимусе озбљном пријетњом.

"Како су године пролазиле видјели смо да се, упркос усавршавању хакерских техника, мање штете наноси израелским сајбер структурама, углавном захваљујући томе што је Израел изумио већину тактика сајбер рата и дефанзивних и офанзивних", рекао је он.

Анонимуси међутим тврде да су 2013. године причинили штету Израелу од три милијаарде долара и да су циљали више од 100.000 вебсајтова, 40.000 Фејсбук страница, 5.000 Твитер налога и 30.000 израелских банковних рачуна, пренио је израелски лист "Хаарец".

Израелска влада је тврдила да није било великих поремећаја, иако су напади блокрали вебсајтове и иако су лични подаци званичника и детаљи о контактима објављени онлајн.

На мети су били и вебсајтови Мосада, израелске армије, Банке Јерусалима и Министарства спољних полосва, што их је учинило недоступним.