latinica  ћирилица
31/03/2015 |  11:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Нијемци би поново Меркелову за канцелара

Нијемци би поново, и у трећем мандату, жељели Ангелу Меркел за канцелара, показала је данашња анкета Института за истраживање јавног мњења "Форса".
Ангела Меркел, канцеларка Њемачке - Фото: REUTERS
Ангела Меркел, канцеларка ЊемачкеФото: REUTERS

Чак 61 одсто Нијемаца би, када би могли да директно бирају канцелара, изабрали Меркелову на челу владе у Берлину.
За вицеканцелара Зигмара Гбаријела, шефа Социјалдемократске партије (СПД), одлучило би се свега 13 одсто Нијемаца.

СПД, колициони партнер Меркелове, лоше пролази и код грађана Њемачке, када су у питању политичке компетенције партије да влада и рјешава проблеме.

Док за демохришћане које води Меркелова чак 37 одсто Нијемаца, четири одсто више него прошле седмице, мисли да су компетентни за рјешавање проблема, у СПД и њене политичке способности вјерује свега још 11 одсто Нијемаца.

Њемачки демохришћани профитирају од популарности Меркелове и, када би у недјељу били избори, за њих би гласало 42 одсто Нијемаца, проценат више него у прошлонедјељној анкети, показају најновији резултати анкете.

За разлику од демохришћана, Габријеловим социјалдемократама пада популарност и за њих би гласало још свега 23 одсто, проценат мање него у прошлој анкети.

Шеф Форса Манфред Гилнер објашњава да демохришћани профитирају од популарности Меркелове која је, како је рекао, одмах по паду авиона "Џерманвингса" оделетјела на мјесто несреће и тиме показала да се брине за свој народ, док је Габријел говорио о затварању термоелектрана.

Када је ријеч о другим партијама, анкета каже да је опозициона Љевица добила проценат на популарности и да би за њу, када би у недјељу били избори, гласало девет одсто Нијемаца.

И "Алтернативи за Њемачку", евроскептички и десничарски оријентисаној партији кренуло је, такође, на боље и за њу би гласало шест одсто, док би за опозициону партију Зелени гласало 10 одсто Нијемаца.